رژیم غذایی بعد از تزریق واکسن استرازنکا‎

مدت زمان زیادی از پیدایش و گسترش ویروس کرونا می گذرد. در این بین تعداد زیادی از مردم کشورمان و مردم سراسر جهان به این ویروس دچار شدند و با آن دست و پنجه نرم کردند که متاسفانه تعدادی زیادی از مردم، در این نبرد شکست خورده و به کام مرگ رفتند.

خوشبختانه این روزها واکسن کرونا در سراسر جهان در حال تزریق شدن است و روند واکسیناسیون در کشور ما هم سرعت خوبی گرفته است. یکی از این واکسن ها، واکسن استرازنکا است. این واکسن حاوی هیچ ویروس زنده‌ای نیست، بنابراین نمی‌تواند افراد را بیمار کند. آسترازنکا از بخشی از پروتئین ویروس ساخته می‌شود. این واکسن توسط شرکت دارویی آسترازنکا با همکاری دانشگاه آسفورد کشف شد.

آنطور که شرکت اصلی این واکسن اعلام می‌کند، آسترازنکا در 25 سایت تولید واکسن در 15 کشور جهان تولید می‌شود.

اما قبل و بعد از تزرریق این واکسن چه نکات تغذیه ای را باید رعایت کنیم یا به بین ساده تر چه بخوریم و چه نخوریم. این موضوعی است که امروز در این مطلب می خواهیم به آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

تغذیه قبل از واکسن

گر چه تزریق واکسن کرونا به رژیم غذایی خاص ارتباط ندارد و نیاز نیست حتما برای خود از این نظر محدودیت در نظر بگیریم، اما در نهایت بهتر است نکاتی را در این باره رعایت کنیم تا اگر عارضه‌ای به سراغمان آمد راه مواجهه با آن را بدانیم؛ در قدم اول توصیه می‌شود هر گونه نگرانی و استرس را شب قبل از تزریق از خود دور کنید و خوابی همراه با آرامش را تجربه و سعی کنید قبل از خواب از هیچ گونه وسیله اکترونیکی مانند تلفن همراه و کامیپوتر استفاده نکنید، زیرا این کار آرامش بیشتری به شما می‌دهد و کمک می‌کند تا صبح خواب آرامی داشته باشید.

هر چند که رژیم یکسانی برای اینکه چه چیزی بخوریم و نخوریم وجود ندارد، اما توصیه اکثر پزشکان این است که یک رژیم غذایی سالم که در طولانی مدت رعایت شود پاسخ ایمنی بدن را بهبود می‌بخشد و به ما کمک کند تا بهتر با عفونت‌ها مبارزه کنیم و پاسخ ایمنی به واکسیناسیون را تقویت کنیم. مصرف بیشتر غذا‌های تازه و طبیعی مانند میوه ها، سبزیجات، ماهی‌های چرب، آجیل و مغز دانه‌ها به کارکرد بهتر سیستم ایمنی بدن شما کمک می‌کند، زیرا التهاب کمتری در بدن ایجاد می‌کنند.

هنگام تزریق واکسن ناشتا نباشید

ممکن است زمان تزریق واکسن دچار سرگیجه یا افت فشار شده و غش کنید. برای جلوگیری از بروز این مشکلات در هنگام واکسن زدن، لازم است صبحانه یا میان وعده ساده ای مصرف کنید و شب قبل از واکسیناسیون نیز غذای سبک مانند سوپ حاوی مرغ، سبزی های سبز تیره تازه (اسفناج، جعفری، کلم بروکلی) میل کنید. این موضوع به ویژه در مورد افرادی که ترس از آمپول زدن دارند باید رعایت شود. مصرف شیر، میوه، تخم مرغ، لقمه نان و پنیر (همراه با سبزیجات مثل گوجه فرنگی یا خیار و …) به عنوان صبحانه یا میان وعده قبل از تزریق واکسن توصیه می‌شود.

تغذیه بعد از تزریق واکسن

نکته مهم برای کسانی که واکسن دریافت می‌کنند این است که بعد از تزریق چه چیز‌هایی می‌توانند بخورند و خوردن چه چیز‌های ممنوع است، پزشکان توصیه می‌کنند که از مصرف غذا‌های فرآوری شده نه فقط هنگام تزریق واکسن بلکه در تمام طول سال پرهیز کنید.

همچنین بهتر است از خوردن روغن‌های گیاهی مانند روغن ذرت، روغن سویا و سایر مواد غذایی فرآوری شده مانند فست فود، غذا‌های سرخ شده و غذا‌های کنسروی که معمولا در بدن ایجاد التهاب می‌کند هم دوری کنید.از طرف دیگر تامین آب بدن به میزان کافی قبل و بعد از تزریق واکسن کووید بسیار مهم است. مصرف مایعات کافی نه تنها سبب عملکرد بهتر بدن در شرایط جدید واکسیناسیون می‌شود، بلکه، سبب می‌شود از افت فشار افرادی که معمولا ترس از آمپول و یا واکسن دارند نیز جلوگیری کند بنابراین سعی کنید قبل از دریافت واکسن خوردن مایعات را جدی بگیرید.

اما پزشکان به افرادی که ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، فشار خون بالا یا بیماری‌های ریوی دارند درباره میزان مصرف مایعات توصیه‌های متفاوتی دارند، این افراد باید از مواد غذایی آبدار مانند میوه ها، سبزیجات، انواع سوپ و آبگوشت استفاده کنند که علاوه بر کمک به تامین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت می‌کند. اگر تب کردید مایعات زیاد بخورید.

مصرف روزانه ۵-۳واحد از گروه سبزی‌ها و ۴-۲ واحد از گروه میوه ها، آنتی اکسیدان‌های مورد نیاز بدن مانند سلنیم، ویتامین A و ویتامین سی را تامین می‌کند و مصرف کافی سبزی، سالاد و میوه قبل و پس از واکسیناسیون در وعده‌های غذایی و میان وعده‌ها هم توصیه می‌شود.

قبل و بعد از تزریق واکسن چه غذاهایی نخوریم؟

پس از دریافت واکسن کویید-19 بهتر است از مصرف خوراکی های زیر پرهیز کنید.

غذاهای بسیار فرآوری شده

در شرایطی که مصرف گاه به گاه خوراکی هایی مانند چیپس سیب زمینی یا کلوچه ها مشکلی ایجاد نمی کند، اما زمانی که در تلاش برای تقویت سیستم ایمنی بدن خود هستید، این قبیل خوراکی ها گزینه های خوبی نیستند.

غذاهای بسیار فرآوری شده می توانند موجب افزایش قند خون شوند که به نوبه خود می تواند افت عملکرد سیستم ایمنی بدن را موجب شود. زمانی که سیستم ایمنی عملکرد درست خود را ارائه نکند، ورود ویروس ها یا دیگر عوامل بیماری‌زا به بدن نیز راحت‌تر صورت می گیرد.

همچنین، غذاهای بسیار فرآوری شده حاوی مواد التهاب‌زا هستند که توانایی بدن برای مبارزه با عفونت ها را کاهش داده و ممکن است به تشدید علائم بیماری منجر شود.

الکل

اگر قصد دارید سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کرده و از آن پشتیبانی کنید، بهتر است از مصرف الکل پرهیز کنید. الکل می تواند به طور مستقیم سیستم ایمنی بدن را سرکوب کند. به بیان دیگر، بدن شما عملکرد موثر و کارآمد در مبارزه با ویروس ها و بیماری را نخواهد داشت.

همچنین، الکل موجب کاهش باکتری های خوب در دستگاه گوارش می شود که محافظت در برابر عفونت را دشوارتر می کند.

افزون بر این، الکل موجب کم آبی بدن می شود که ممکن است برخی عوارض جانبی واکسن مانند بدن درد را تشدید کند.

واکسن آسترازنکا چقدر ایمنی ایجاد می‌کند؟

مطالعات اولیه نشان می‌داد که آسترازنکا در برابر ویروس کرونا 92 درصد ایمنی ایجاد می‌کند. با این حال با جهش ویروسی اثربخشی این واکسن نیز کاهش یافته و حالا در برابر گونه دلتا ایمنی 60 تا 67 درصدی ایجاد می‌کند.

با این حال این واکسن به طور موثری از ابتلای شدید و موارد مرگ بر اثر ابتلا به کرونا کم می‌کند.

عوارض واکسن آسترازنکا چیست؟

مانند دیگر واکسن‌ها و داروهای موجود در جهان، واکسن آسترازنکا عوارض جانبی هم دارد.

یک نفر از هر 10 نفر ممکن است احساس خستگی، کبودی، درد یا خارش در بازوی و محل تزریق واکسن، سردرد، درد عضلانی، حالت تهوع و تب را تجربه کند.

بیش از یک نفر در 100 نفر ممکن است قرمزی یا تورم در محل تزریق، اسهال و استفراغ را تجربه کند.

یک نفر در هزار نفر کاهش اشتها، سرگیجه، خواب آلودگی، تعریق و متورم شدن غدد لنفاوی را تجربه می‌کند.

درباره نویسنده

هنوز دیدگاهی وارد نشده است.

نظر دهید

*