اکنون میخواهیم به خواص و فواید سمنو برای زنان باردار بپردازیم . برخی از این خواص عبارتند از :
مصرف سمنو در بارداری ، نه تنها ضرری نداشته، بلکه فواید زیادی را نیز به دنبال خواهد داشت، به شرط آنکه زیاده روی صورت نگیرد. شاید برایتان جالب باشد بدانید که:
- سمنو به دلیل مقوی بودن، انرژی مورد نیاز جنین برای رشد و تکامل را فراهم کرده و به رفع خستگی و بی حوصلگی مادران باردار کمک زیادی می کند.
- سمنو حاوی فولیک اسید است و به همین دلیل به رشد سیستم عصبی و تقویت هوش جنین کمک کرده و احتمال وقوع ناهنجاری های ساختاری سیستم عصبی را کاهش می دهد. البته که سمنو هرگز جایگزین مکمل فولیک اسید نخواهد بود.
- این خوراکی خوشمزه، در پیشگیری و درمان یبوست که از رایج ترین و در عین حال آزاردهنده ترین مشکلات دوران بارداری است، بسیار کارآمد و موثر خواهد بود.
- مهمترین خواص سمنو در بارداری رفع کم خونی مادر است. سمنو به دلیل اینکه دارای آهن است، به رفع کم خونی مادر کمک می کند.
- سمنو در بارداری بنیه مادر را تقویت می کند و با تقویت بنیه مادر، باعث خواهد شد تا دوران بارداری را بهتر و سالم تر پشت سر بگذارد.
با در نظر گرفتن این نکات، توصیه می شود که از سمنو در بارداری و دوران شیردهی غافل نشوید. البته به خاطر داشته باشید که بهتر است سمنو در منزل تهیه شده تا از سلامت آن اطمینان داشته باشید. به علاوه در مصرف آن حد اعتدال را رعایت کنید، خصوصا اگر قند خونتان بالا است و یا مبتلا به دیابت هست.
آیا سمنو برای بارداری خوب است ؟
مصرف سمنو یکی از مواد غذایی مناسب دوران بارداری محسوب میشود زیرا فولات در سنتز ماده ژنتیکی سلولهای در حال تقسیم، سنتز پروتئین، رشد و تکامل جنین نقش دارد.
سمنو همچنین حاوی مواد معدنی مهمی از جمله فسفر، روی، سلنیوم و پتاسیم است، روی ماده معدنی است که در عملکرد صحیح سیستم ایمنی، رشد کودکی و دوران بلوغ نقش دارد، سلنیوم مادهای است که ویژگی آنتی اکسیدانی دارد و پتاسیم در تحریک پذیری، انتقال و تولید انرژی مفید است.
جوانهها از جمله جوانه گندم، دارای مقدار قابل توجهی فیبر و آب هستند که مصرف منظم آن ها مانع بروز یبوست میشود، ضمن این که سمنو سرشار از انرژی هم هست به همین دلیل یکی از بهترین انتخابهای غذایی به ویژه در وعده صبحانه برای زنان باردار، کودکان و نوجوانان است.
طرز تهیه سمنو
مواد لازم
گندم ۱ کیلو
آرد گندم ۳الی ۴ کیلو
بادام یا فندق یا پسته
طرز تهیه
ابتدا گندمها را خوب تمیز کرده شسته و در ظرفی می ریزیم و روی آنها را با آب سرد به مدت دو روز می پوشانیم , در این فاصله چند بار آب آن را عوض می کنیم , زمانی که نوک گندمها سفید شد , در صافی ریخته تا آب آن خارج شود , سپس گندمها را در یک پارچه تمیز و مرطوب ریخته و در دیس قرار می دهیم و در جای نسبتاً گرمی گذاشته یکی دو روز به این صورت بماند. در این فاصله روزی یکی دو بار کمی آب روی پارچه می پاشیم تا خشک نشود.
(باید توجه داشته باشیم آب زیاد باعث ترشیدگی گندمها می شود ) بعد از دو روز که گندمها ریشه داد, پارچه را از روی آنها برداشته و در ظرف مناسب می ریزیم , سپس پارچه ای مرطوب روی گندمها می کشیم و باز روزی یکی دو بار روی آنها راکمی آب می پاشیم تا زمانی که گندمهاساقه پیدا کنند و کمی بلند شوند . پارچه را بر می داریم و زمانی که ساقه نقره ای رنگ شد , قبل از اینکه شکفته و سبز شود آن را برای سمنو استفاده می کنیم .
حال گندم نقره ای شده را چرخ کرده، آن را در ظرفی ریخته مقداری آب روی آن می ریزم و خوب مخلوط می کنیم . از صافی رد کرده مواد موجود در صافی را بین دو دست فشار داده تا کاملاً شیره آن خارج شود .
آردگندم را در ظرفی ریخته شیره گندم تهیه شده را به تدریج به آرد اضافه کرده و هم می زنیم بطوری که گلوله نداشته باشد . (باید توجه داشت که مقدار شیره در حدی باشد که مایه را کاملاً رقیق کند) روی حرارت قرار داده و مایه را کاملاً هم می زنیم تا زمانی که به جوش آید و غلیظ شود . این مایه باید مرتب هم زده شود زیرا سمنو زود ته می گیرد. آنقدر زدن را ادامه می دهیم تا اب آن کاملاً تبخیر شده و به شکل حلوا در آید و رنگ آن کمی سرخ شود (باید متذکر شویم که در سمنو شکر یا روغن اضافه نمی شود , زیرا جوانه گندم بطور طبیعی مقداری شیرینی و چربی دارد) مجدداً بتدریج مقداری آب به سمنو اضافه کرده ,هم می زنیم تا گلوله نشود و مایه یکدست و رقیق شود. حرارت را ملایم نموده وگاهی آن را هم می زنیم تا زمانی که کاملاً غلیظ شود و به صورت سمنو در آید . در آخر پسته یا فندق یا بادام رادر سمنو ریخته بعد از بیست الی سی دقیقه حرارت را خاموش کرده و مورد استفاده قرار می دهیم . قابل ذکر است که این غذای سنتی ایرانی برای کودکان بسیار مفید و مغذی می باشد.
نحوه نگهداری سمنو
اگر می خواهید سمنو را برای مدت زیادی نگهداری نمائید آن را در فریزر قرار دهید و هر وقت خواستید از فریزر خارج نموده و داخل ظرف مناسب قرار دهید تا یخ آن آب گردد.اگر سمنوی شما آب دار باشد و غلیظ نباشد زود کپک می زند لذا بهتر است برای نگهداری طولانی مدت آن را غلیظ نموده و سپس در فریزر بگذارید.
نکته دیگر اینکه اگر از گندم شمال سمنو تهیه نمائید سمنو خوش مزه تر و شیرین می گردد.توجه داشته باشید که تفاله هایی که هنگام پخت از گندم حاصل می گردد را دور نریزید آنها بسیار پر خاصیت هستند آن را در جایی پهن نموده و مقابل خورشید خشک نمائید و سپس آسیاب نموده و در غذا یا تهیه نان به عنوان سبوس استفاده نمائید.
در آخر به عوارض سمنو می پردازیم اگر چاق هستید و کم تحرک از خوردن افراطی سمنو خودداری نمائید. اگر در خوردن سمنو افراط نمائید برای معده مضر است و ایجاد نفخ و باد در معده می نماید. اگر طبع شا سرد است از خوردن سمنو خودداری نمائید.