ریگ پاشی یکی از راه های مقابله با ریزگرد ها

‘پرويز كردواني’ در گفت وگوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا مركز سمنان افزود: گرد و غباري كه در مناطق مختلف كشور از جمله غرب مشاهده مي شود منشاء داخلي ندارد و منشاء اصلي آن مناطق هورالعظيم در كشور عراق است.

وي ادامه داد: منطقه هورالعظيم سه هزار و ۱۰۰ كيلومترمربع وسعت دارد كه يك هزار و ۲۰۰ كيلومتر مربع آن در ايران و بقيه در عراق است.
كردواني گفت: در ايران به دليل وجود رود كرخه و نيزار بودن هورالعظيم مشكلي نيست، اما در عراق به علت آتش زدن ني ها و رفت و آمد خودروها گرد و غبار توليد مي شود و با جهت باد به سمت غرب و جنوب ايران حركت مي كند.
وي با بيان اينكه گرد و غبار تا ۱۵ هزار پا بالا رفته و حركت مي كند بر ضرورت كنترل و برخورد با منشاء توليد آن تاكيد كرد و افزود: اين پديده به دليل شرايط جوي و گرم شدن هوا سال به سال افزايش مي يابد و مشكلات بيشتري را به دنبال دارد.
كردواني با اشاره به راههاي مقابله با پديد گردو غبار از جمله مالچ پاشي، گفت: مالچ پاشي كه همان استفاده از قيرنفتي همراه با شن و … است علاوه بر هزينه بسيار بالا مشكلاتي را نيز بدنبال دارد.
وي، بوي بسيار بد، غيرقابل استفاده شدن اراضي پوشش داده شده با مالچ، ازبين رفتن حشرات و گياهان، سياه شدن منطقه و ايجاد زمينه براي افزايش حرارت را از عوارض اين طرح خواند و گفت: عمر مالچ كوتاه و بين چهار تا پنج سال است و در منطقه تحت پوشش آن نيز نبايد خودروها تردد كنند.
كردواني خاطرنشان كرد: بهترين راه مقابله با اين پديده (ريزگردها) درس گرفتن از طبيعت است، در مناطقي از كشورمان پوشش بياباني داريم كه به رغم وزش بادهاي شديد شاهد گرد و غبار و ريزگردها در آن نيستيم.
وي، يزد به طرف بافق به طول ۱۰۰ كيلومتر، نايين به طرف انارك و جندق، انارك به طرف چك چك و منطقه سد پيشين در بلوچستان را از جمله اين مناطق بيان كرد و گفت: پوشش ريگي در اين مناطق (ريگ به دانه هاي درشت تر از شن اطلاق مي شود) مانع از حركت شن و پديده گرد و غبار شده است.
چهره ماندگار كشور با بيان اينكه ريگ را مي توان از محل اتصال رودها تامين كرد گفت: ريگ در ايران فراوان وجود دارد و مي توان با استفاده از لودر و كاميون آن را جمع آوري و انتقال داد.
وي افزود: مي توان با انتقال و پهن كردن و سپس غلتك كردن ريگها در مناطقي كه منشاء توليد گرد و غبار هستند با اين پديده برخورد كرد كه اين امر علاوه بر هزينه كم، عوارض مختلف مالچ پاشي نظير بوي بد، ازبين رفتن گياهان و … را ندارد.
وي در پاسخ به اين سوال كه از اين روش آيا در نقاطي از جهان استفاده شده است گفت: مگر قنات اول در دنيا اختراع شد و به ايران آمد، ايرانيان مبدع آن بودند و مي توان اين روش را به دنيا ارائه كرد.

 

استاد دانشگاه تهران به عوارض بسيار مخرب پديده گرد و غبار اشاره كرد و اظهار داشت: اين مساله در بخشهاي اقتصادي، كشاورزي، اجتماعي و بهداشتي داراي عوارض بسياري است و بايد هرچه سريعتر با آن مقابله شود.

درباره نویسنده

هنوز دیدگاهی وارد نشده است.

نظر دهید

*