همدستي خشکسالي و گرد و غبار

همدستي خشکسالي و گرد و غبار

هر روز بر ابعاد پديده گرد و غبار در غرب و جنوب کشور و خسارات ناشي از آن افزوده مي‌شود و بار سايه ريزگردها روي سر بناهاي تاريخي سنگيني مي‌کند.

به گزارش مهر، هر روز دامنه خسارات پديده گرد و غبار در استان لرستان به عنوان قلب زاگرس عميق‌تر مي‌شود و گويا پاياني بر اين بحران ده ساله غرب و جنوب ايران وجود ندارد.

ردپاي گرد و غبار بعد از سلامت مردمان اين ديار، روي حيات جنگل‌هاي زاگرس کشيده شد تا سر و کله پديده زوال در بلوطستان پيدا شود، کمي‌بعد موج بيماري‌هاي قلبي و ريوي مردم را راهي بيمارستان‌ها کرد و حال خبرها حکايت از خسارات گرد و غبار به آثار تاريخي و حتي شبکه فشار قوي برق دارد.

گرد و غبار تا آنجا در قلب زاگرس پيشروي کرد که خرم آباد در بررسي قابل تامل توسط سازمان جهاني بهداشت به ميان 20 شهر آلوده جهان رفت تا واکنش متوليان به اين موضوع به تکذيب‌هاي پي در پي منتهي شود هر چند که رنگ رخساره خرم آباد خود حکايت از سِر درون شهر دارد. سرپرست اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در خصوص سند جامع مديريت گرد و غبار در استان لرستان به مهر گفت: در اين سند به بحث گردشگري و ميراث فرهنگي از جمله افزايش هزينه‌هاي مرمت و بازسازي آثار فرهنگي و تاريخي که به خاطر وقوع گرد و غبار صدمه ديده اند هيچ توجهي نشده است.

وي اظهار داشت: ريزگردها روي عناصر تشکيل دهنده آثار فرهنگي و تاريخي از جمله تنوع رنگ، تنوع چشم انداز و پوشش اثر گذار هستند و باعث غير کارآمد نمودن موزه‌ها و افزايش هزينه‌هاي مرمت و نگهداري آثار شده اند.

فرماندار دورود نيز به ديگر موارد مغفول در سند جامع گرد و غبار اشاره کرد و گفت: لازم است در اين سند منابع آلودگي شهرستان‌ها توسط مسئولين محلي شناسايي شده و راهکارهاي مقابله با آن‌ها نيز ارائه شود. ماشاءاله نعمتي اظهار داشت: با توجه به اينکه در شهرستان دورود طي سنوات گذشته جانمايي‌هاي نامناسبي براي تخليه ضايعات سنگبري‌ها در نظر گرفته شده است اکنون کوهي از ضايعات سنگبري‌ها در اين محل‌ها تلنبار شده که در معرض بادهاي فصلي و موسمي قرار دارند. وي افزود: علاوه بر وجود ريزگردها اين ضايعات نيز آلودگي هوا را در دورود تشديد مي‌کنند و اين در حالي است که در شهرهاي ديگر کشور فعل و انفعالاتي روي ضايعات سنگبري‌ها صورت گرفته و آن‌ها را به موزائيک، و … تبديل مي‌کنند.

فرماندار بروجرد کمبود بارش‌ها و کمبود رطوبت را از علت‌هاي اصلي توليد ريزگردها دانست و بيان داشت: توليد آب به مفهوم باروري ابرها و استفاده از انرژي‌هاي تاثيرگذار در بارش مي‌تواند مشکل کمبود آب را حل کند. مسلم پورقاسميان گفت: با توجه به اينکه ميزان بارش‌ها در سال گذشته نسبت به سال 92 افزايش داشت حجم ريزگردها نيز در سال گذشته کاهش يافت اما امسال شاهد کاهش بارشها بوده ايم و نگراني از پديده گرد و غبار افزايش يافته است.

فرماندار پلدختر با بيان اينکه اگر پيگيري مقابله با ريزگردها در سطح منطقه‌اي و بين‌المللي صورت نگيرد جنگل‌هاي زاگرس در سال‌هاي آينده همگي خشک خواهند شد اظهار داشت: اگر جنگل‌هاي زاگرس خشک شوند خود به کانون‌هاي گرد و غبار تبديل خواهند شد لذا بايستي اين موضوع توسط مسئولين کشور به طور جدي پيگيري شود.

قدرت الله ترابي نژاد يادآور شد: سال گذشته ذرات ريزگرد در شهرستان‌هاي پلدختر، کوهدشت و استان‌هاي خوزستان و ايلام حتي خطوط فشار قوي برق را دچار اخلال کرده و بر اثر نوسانات برقي، وسايل الکتريکي مردم دچار آسيب شدند..

بنابراين گزارش استمرار پديده گرد و غبار در لرستان در حاليست که اين استان سال 88 را با 100 روز آلوده، سال 89 را با 90 روز، سال 90 را با 100 روز غبارآلود، سال 91 را با 90 روز، سال 92 را با 89 روز و سال 93 را با 136 روز غبارآلود پشت سر گذاشته است تا به طور متوسط هر سال شاهد آلودگي يک سوم روزهاي خود باشد.در آخرين پيگيري مسئولان در اين زمينه استاندار لرستان در نامه‌هاي جداگانه اي به اسحاق جهانگيري معاون اول رئيس جمهور، معصومه ابتکار معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان حفاظت از محيط زيست، محمدباقر نوبخت معاون رئيس‌جمهور و رئيس سازمان مديريت و برنامه‌ريزي کشور، وزير کشور و رئيس سازمان مديريت بحران کشور خواستار تامين اعتبار 300 ميليارد ريالي براي مقابله با تبعات اين پديده در استان شده بود.

مطابق اظهار نظر هوشنگ بازوند امسال در بودجه سال 94 اعتباري بالغ بر 65 ميليارد تومان به بحث گرد و غبار اختصاص پيدا کرده که بايد دستگاه‌هاي مختلف استان براي دريافت سهم لرستان از اين اعتبارات پيگيري‌هاي لازم را داشته باشند، باشد که مرهمي‌بر زخمي باشد که هر روز تازه‌تر و عميق مي‌شود.

 

درباره نویسنده

هنوز دیدگاهی وارد نشده است.

نظر دهید

*