حل معضل ریزگرد ها کلید خورد

معضل آلودگی هوای تهران و کلانشهرهایی چون اصفهان، مشهد و اراک به اندازه کافی عرصه را به مردمان ساکن در این شهر ها تنگ کرده و زندگی آنها به ویژه سالمندان و کودکان را به طور جدی به مخاطره انداخته است.

در این میان ظهور نابهنگام «ریزگردها» در اکثر شهر های کشور به ویژه شهر های مورد اشاره حکم قوز بالا قوز را پیدا کرده و اذیت و عذاب هموطنان ساکن در این شهر ها را دو چندان کرده است.

چرا به اینجا رسیدیم؟

بی تردید پاسخ این سؤال که «چرا به اینجا رسیده ایم؟» را باید در دولت نهم و دهم جست وجو کرد. ضمن آنکه موضع گیری تدافعی برخی از نمایندگان مجلس نیز در تشدید بحران ریزگردها بی تأثیر نبوده است. یکی از دلایل مهمی که باعث شد معضل ریزگرد ها فراگیر و گسترده شود، تعامل ناکارآمد و لجبازانه دولت دهم و مجلس هشتم و نهم بود. چرا که محمدی زاده، رئیس اسبق سازمان حفاظت محیط زیست در گزارشی که در خصوص ریزگرد ها تهیه و به مجلس تقدیم کرده بود، عنوان می کند: (نقل به مضمون) منشأ اصلی شکل گیری ریزگرد ها از صحراهای کشور عراق سرچشمه می گیرد به گونه ای که ۹۰ درصد این آلودگی در این کشور شکل می گیرد و ۱۰ درصد باقیمانده حاصل تغییرات زیست محیطی همچون خشک شدن تالاب ها و روند لجام گسیخته سد سازی است.»

جالب اینجاست که محمدی زاده ادامه داده بود که چون کشور عراق حاضر به همکاری با ایران نیست، جمهوری اسلامی ناگزیر است بخش اعظم هزینه را تقبل نماید که این هزینه مشتمل بر رقمی بیش از یک هزار میلیارد تومان بوده است. اما برخی از نمایندگان مجلس موضع بسیار شدیدی نسبت به این ادعا گرفته بودند و در پاسخ به رئیس سابق سازمان حفاظت محیط زیست ادعا کرده بودند که (نقل به مضمون) طبق پژوهش های مجلس ثابت شده که منشأ اصلی معضل ریزگرد ها مربوط به داخل کشور است و این معضل به دلیل روند لجام گسیخته و یکسونگرانه دولت نهم و دهم شکل گرفته است و خود سدسازی باعث خشک شدن تالاب ها می شود که ریزگرد ها از بسترهای خشک شده تالاب ها شکل می گیرند و هوا را آلوده می کنند. در اظهارات نمایندگان مجلس عکس اظهارات محمدی زاده آنها بیشترین دلایل شکل گیری ریزگرد ها را در داخل کشور دانسته بودند که طبق این اظهار نظر قصور عراق به عنوان مرکز شکل گیری ریزگرد ها خود به خود منتفی شده بود.

بنابراین در اقدامی عجیب، مجلس بودجه ای بالغ بر ۵۵ میلیارد تومان را برای مهار ریزگرد ها اختصاص داده بود.

با این اوصاف لجبازی و اظهارات بی پشتوانه دو طرف این تعامل (!) یعنی دولت و مجلس، در نهایت به ضرر مردم و قشر زحمتکش و کم درآمد و کم برخوردار تمام شده است؛ چرا که بسیاری از این مسئولان از درک درد مردم غافلند و خود در شمالی ترین و خوش آب و هواترین مناطق تهران و کلانشهرها زندگی می کنند و از وجدان کاری خود دیری است که دور افتاده اند.

سفر ابتکار به عراق

حضرت حافظ می فرماید: «عیب می جمله بگفتی هنرش نیز بگو» از این رو همانطور که از دکتر ابتکار و سازمان تحت مدیریتش انتقاد کرده ایم، باید از اقدامات کارآمد وی و سازمان متبوعش حمایت و قدردانی کنیم. چرا که وی قبل از آنکه حرفی از بودجه و هزینه به میان آورد، ابتدا اولین و مهم ترین کار را انجام داد و آن سفر و تعامل کارآمد با مسئولان کشور عراق است که با کمال خوشبختی مسئولان این کشور نیز از پیشنهاد کشورمان استقبال کرده اند که به نظر می رسد، اقدام ایران و عراق سایر کشور های دیگر مانند سوریه و ترکیه را نیز ناگزیر به همکاری می کند که یک بار برای همیشه این اتفاق فرخنده صورت بگیرد.

درباره نویسنده

هنوز دیدگاهی وارد نشده است.

نظر دهید

*