نمک دریاچه ارومیه ریزگرد نمی‌شود

پدر علم کویرشناسی ایران با بیان اینکه نمک دریاچه ارومیه بلور است و امکان ریزگرد شدن ندارد، گفت: به دلیل شوری آب این دریاچه ۵۰ روستا در حومه آن تخلیه شده است.
پروفسور پرویز کردوانی امروز در نشست مشترکی که میان خبرگزاری‌های فارس و تسنیم در بیستمین نمایشگاه مطبوعات با موضوع احیای دریاچه ارومیه برگزار شد اظهار داشت: از زمان پیش از انقلاب بسیاری از طرح‌های بزرگ ملی برای تغییر آب‌وهوای کشور طرح شد که از جمله می‌توان به طرح‌های ایجاد دریاچه‌ها، طرح شکاف کوه البرز و جنگل‌کاری اشاره کرد. بنده با تمام آنها مخالفت کردم چراکه هیچ یک از آنها اثربخش نبود.

پدر علم کویرشناسی ایران در ادامه افزود: برای احیای دریاچه ارومیه هیچ گونه آبی نباید سرازیر به سمت این حومه شود. دریاچه ارومیه همانند پسر من است و من می‌گویم بگذارید این دریاچه بمیرد.

* احیای دریاچه ارومیه بی‌فایده است

وی با تاکید بر اینکه دیگر نمی‌توان کاری برای این دریاچه کرد ادامه داد: پیش از اینها دریاچه ارومیه دارای 102 جزیره بود که در یک جزیره آن انسان‌ها و در جزیره دیگر حیوانات می‌زیستند.

وی همچنین با اشاره به لجنی که در دوران‌های گذشته در اطراف دریاچه ارومیه بود گفت: متاسفانه پیشینیان قدر این لجن‌ها را ندانستند چرا که مردم از این لجن‌ها برای درمان استفاده می‌کردند.

پروفسور کردوانی همچنین از احداث چاه‌ها در حومه دریاچه ارومیه انتقاد کرد و بیان داشت: به سبب احداث بیش از حد چاه‌ها این چاه‌ها تمام آب‌ها را فروکش می‌کنند.

* انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه امکان‌پذیر نیست

پدر علم کویرشناسی انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه را نیز مورد انتقاد قرار داد و اضافه کرد: انتقال آب ارس به ارومیه با هزینه‌های زیاد و گزافی همراه است و این کار نیز شدنی نیست.

وی بارورسازی ابر در یزد را خیانت در حق این استان عنوان کرد و گفت: دولت یازدهم در ابتدای فعالیتش وعده‌ای مبنی بر احیای دریاچه ارومیه داده بود که هم‌اکنون یک سال و ۴ ماه از فعالیت این دولت می‌گذرد؛ طی این مدت بسیاری از دانشمندان ایرانی و خارجی به بررسی احیای دریاچه ارومیه پرداختند و در نهایت به این نتیجه رسیدند که آب را از حوزه کشاورزی خریداری و به دریاچه ارومیه سرازیر کنند.

پروفسور کردوانی یادآور شد: با این اقدام 45 هزار هکتار از زمین‌های کشت آذربایجان شرقی و 37 هزار هکتار از زمین‌های کشت آذربایجان غربی امکان کاشت نخواهند داشت و این صدمات زیادی را به زندگی روستایی وارد می‌کند.

پدر علم کویرشناسی ایران در ادامه سخنان خود با بیان اینکه امسال 50 سانتی‌متر به تراز آب دریاچه ارومیه اضافه شده است گفت: این در حالی است که این مقدار آب 26 سانتی‌متر از سال گذشته کمتر است.

* وجود 53 هزار چاه شور در دریاچه ارومیه

وی به وجود 53 هزار چاه شور در دریاچه ارومیه نیز اشاره کرد و بیان داشت: باید گفت هرچه آب به دریاچه ارومیه سرازیر شود به واسطه چاه‌های حفر شده از آن خارج می‌شود و بر همین اساس حتی یک قطره آب نیز نباید به دریاچه ارومیه سرازیر کرد چرا که این امر بی‌فایده خواهد بود.

* تخلیه 50 روستا در حومه دریاچه ارومیه به دلیل شوری آب

وی به تخلیه 50 روستا به دلیل شوری آب در حوزه دریاچه ارومیه اشاره کرد و بیان داشت: نمی‌شود کاری برای احیای دریاچه ارومیه کرد.

* دریاچه ارومیه ریزگرد ندارد/ نمک دریاچه ارومیه بلور است

پروفسور کردوانی در ادامه و در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر برخاستن ریزگردهای نمکی از دریاچه ارومیه ناشی از تبعات خشکی کامل این دریاچه گفت: نمک دریاچه ارومیه ریزگرد ندارد چرا که نمک آن بلور است و به هیچ عنوان ریزگرد تولید نمی‌کند.

وی یادآور شد: نمک دریاچه ارومیه بهترین نمک دنیا محسوب می‌شود و یکی از مواد اولیه تولید خمیردندان است.

* درصورت سرازیری آب به دریاچه ارومیه، این دریاچه تبدیل به بحرالمیت می‌شود

وی یادآور شد: اگر آب به دریاچه ارومیه سرازیر شود این دریاچه تبدیل به بحرالمیت تبدیل خواهد شد چرا که شوری آب آن امکان رشد هیچ جانوری را در آن فراهم نمی‌کند.

پروفسور کردوانی خاطرنشان کرد: نمک دریاچه ارومیه به درد تغذیه نمی‌خورد البته هم‌اکنون مرض جدیدی در حومه دریاچه ارومیه شایع شده است که براثر تغذیه نمک آن است.

وی با بیان اینکه امکان احیای تالاب گاوخونی نیز وجود ندارد بیان داشت: اگر دریاچه ارومیه چاه نداشت تنها دریاچه‌ای بود که می‌توانست در کشور احیا شود.

کردوانی با بیان اینکه احیای دریاچه ارومیه از جهت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی با مشکل روبروست خاطرنشان کرد: می‌توان با ریختن شن و ماسه سرتاسر این دریاچه را به پوشش گیاهی تبدیل کرد به طوری که در نهایت تبدیل به بزرگترین پارک حیوانی و گیاهی دنیا شود.

درباره نویسنده

هنوز دیدگاهی وارد نشده است.

نظر دهید

*