۵ منبع مهم توفان‌های ریزگرد

بخش‌هایی از عراق، سوریه، عربستان، خوزستان، شرق ایران و دریاچه‌های خشک شده منشاء ریزگردها اعلام شده است که برای ارائه آخرین نتایج تحقیقات پژوهشگران از سوی سازمان زمین شناسی همایش ریزگردها به‌ منظور تعیین اولویت بیابان‌زدایی و مهار ریزگرد در ایران برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، ایران از لحاظ ویژگی‌های خاص اقلیمی و موقعیت جغرافیایی جزء سرزمین‌های خشک و نیمه ‌خشک جهان به شمار می‌رود كه این موقعیت از نظر طول و عرض جغرافیایی با كمربند بیابانی جهان مطابقت دارد.

مساحت تقریبی بیابان‌های ایران حدود 450 هزار كیلومتر مربع برآورد شده كه با توجه به قرارگیری ایران در این اقلیم، طوفان‌های گرد و غبار در جنوب غربی، پهنه ساحلی، نیمه شرقی و مركزی ایران بسیار شایع است. از این رو به دلیل تغییرات اقلیمی، خشكسالی‌های اخیر، تغییر کاربری اراضی، کاهش قابل توجهی از پوشش گیاهی، مدیریت گاه نامناسب منابع آب اكثر دریاچه‌ها و مناطق مرطوب خشک شده و به منبع مهمی برای تولید ریزگردها تبدیل شده است.

منشاء عمده این توفان‌ها كه بخش‌هایی از عراق، سوریه، عربستان، خوزستان، شرق ایران، پلایای جازموریان، دریاچه‌های خشک شده و پهنه‌های ساحلی عنوان شده است یکی از مهم‌ترین مخاطراتی که مردم استان خوزستان و غرب کشور را در چند سال اخیر به شدت رنج می‌دهد.

از این رو به باور کارشناسان برای کنترل و کاهش ریزگرد باید از کشور ایران آغاز شود و سپس از سایر کشورها درخواست كرد که برای کنترل و مهار ریزگردها حساسیت نشان دهند؛ زیرا چنانچه مساله ریزگرد جدی تلقی نشود، ضمن وارد شدن آسیب‌های اجتماعی و اقتصادی جبران‌ناپذیر به ‌ویژه در مناطق جنوب، غرب و حتی مرکزی کشور، به مرور زمان سبب توسعه چشمه‌های ریزگرد بیشتری در اثر از بین رفتن بخش کشاورزی خواهد شد.

در این راستا از سوی سازمان زمین‌شناسی و اكتشافات‌معدنی كشور، همایش ریزگردها، پالایش، اثرات و راهکارهای مقابله با آن در روز 23 مهرماه سال جاری برگزار خواهد شد.

این همایش در راستای پروژه‌های انجام شده در خصوص تعیین اولویت بیابان‌زدایی و مهار ریزگرد در کشور ایران در فاز نخست و در آینده در کشورهای عراق، سوریه و عربستان برگزار می‌شود و آخرین دستاوردهای ارگان‌ها و مراکز تحقیقاتی ارائه خواهد شد.

چشمه‌های تولید طوفان‌های گرد و غبار، ویژگی‌های رسوب‌شناسی، كانی‌شناسی، ریخت‌ شناسی و ساختار شیمیایی ریزگردها، مدل‌سازی و نحوه پراكنش ریزگردها، تاثیرات مخرب ریزگردها بر بخش‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی روش‌های جلوگیری و مقابله با طوفان‌های گرد و غبار و انتشار ریزگردها، گرمایش جهانی و تاثیر آن بر طوفان‌های گرد و غبار، بررسی مشكلات و محدودیت‌های مدیریت منابع آب و بیابان‌زدایی در كشور، اقدامات انجام شده در راستای مقابله با ریزگردها در كشور، سند ملی محیط زیست كشور و جایگاه كیفیت هوا از موضوعاتی است که در این همایش بحث و بررسی می‌شود.

درباره نویسنده

هنوز دیدگاهی وارد نشده است.

نظر دهید

*