ضرورت حفظ پوشش گیاهی جزایر شمال غربی خلیج‌فارس بدلیل پدیده ریزگردها

ضرورت حفظ پوشش گیاهی جزایر شمال غربی خلیج‌فارس بدلیل پدیده ریزگردها

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با تاکید بر ضرورت حفظ پوشش گیاهی جزایر و سواحل شمال غربی خلیج‌فارس به دلیل توسعه صنعتی و پدیده ریزگردها گفت: حضور چندین گونه بومی گیاهی در این سواحل و درصد بالای گونه‌های مدیترانه‌ای ضرورت حفاظت هر چه بیشتر منطقه بخصوص سه جزیره دیره، قمر و قبر ناخدا را به عنوان منطقه حفاظت شده و بستن راه دخالت‌های احتمالی به منظور توسعه صنعتی و گردشگری را ایجاب می‌کند.

به گزارش ایسنا، دکتر حسین آخانی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران در سخنرانی علمی «گیاهان و پوشش گیاهی جزایر و سواحل شمال غربی خلیج فارس» که در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی برگزار شد، گفت: سواحل شمال‌غربی خلیج‌فارس، خور موسی و تالاب‌های مجاور از جمله مهم‌ترین مناطق تنوع زیستی در ایران هستند که حفظ آنها به دلیل توسعه صنعتی و پدیده ریزگردها از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی ضمن بیان این مطلب که دشت خوزستان ادامه سواحل شور خلیج‌فارس است که از دیرباز با مشکل شوری مواجه بوده است، مهم‌ترین عوامل شوری در این دشت را، عملیات کشاورزی، تبخیر بالا و تجمع نمک در سطح خاک، جریان رودخانه‌ها و نفوذ آب شور دریا در مناطق ساحلی برشمرد.

دکتر آخانی خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر تاثیر شوری رودخانه کارون در اثر سد گتوند و برگشت آب شور دریا به رودخانه اروند در اثر کاهش جریان این رودخانه و خشک شدن تالاب‌ها مشکل شوری در این استان را تشدید کرده و منجر به تبدیل تالاب‌ها به مناطق تولید گرد و خاک شده است.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: علیرغم تخریب‌های وسیعی که در منطقه صورت گرفته است، هنوز نقاط بکری در انشعابات خور موسی و جزایر آن وجود دارد که در یک پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.

استاد دانشگاه تهران با اشاره به طبقه‌بندی پوشش گیاهی شوره‌زارهای ساحلی گفت: پوشش گیاهی شوره‌زارهای ساحلی و شوره‌زارهای منطقه را می‌توان به واحدهای «جوامع گز (Tamarix spp.) در مسیر رودخانه‌ها و اطراف آبگیرها»، «جوامع شورزی ساحلی که اغلب از گونه‌های Salicornia sinus-persica وSuaeda  iranshahri و Halocnemum strobilacum پوشیده شده‌اند»، «رویش‌های ماسه دوست ساحلی و بیابانی»، «جوامع درختچه‌ای شورپسند در دشت‌های بسیار شور»، «رویش‌های یکساله شور در زمین‌های تخریبی» و «رویش‌های استپی در تپه ماهورهای گچی و آهکی» طبقه‌بندی کرد.

وی تاکید کرد: حضور چندین گونه بومی گیاهی در این سواحل و درصد بالای گونه‌های مدیترانه‌ای ضرورت حفاظت هر چه بیشتر منطقه بخصوص سه جزیره دیره، قمر و قبر ناخدا را به عنوان منطقه حفاظت شده و بستن راه دخالت‌های احتمالی به منظور توسعه صنعتی و گردشگری را ایجاب می‌کند.

بر اساس اعلام روابط عمومی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی، دکتر آخانی مؤلف کتاب «گیاهان و پوشش گیاهی سواحل شمال‌غربی خلیج فارس» در این خصوص گفت: این کتاب ضمن معرفی پوشش تمام گیاهان خودرو و کاشته شده در سواحل شمال غربی خلیج فارس به تهدیدهای موجود در این منطقه پرداخته است و به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر شده است.

 

درباره نویسنده

هنوز دیدگاهی وارد نشده است.

نظر دهید

*