برای مقابله با بحران زیست محیطی دریاچه نمک قم اقدام عملی شود

برای مقابله با بحران زیست محیطی دریاچه نمک قم اقدام عملی شود

سید رحمان دانیالی روز سه شنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به عمق بحران دریاچه نمک، خاطرنشان کرد: امروز باید اطلاعات دقیق علمی و کارشناسی به مسئولان ارایه شود تا برای مقابله با این بحران که 25 درصد جمعیت کشور در مرکز ایران را با مخاطرات بسیاری مواجه می کند، چاره اندیشی گردد.
وی با اشاره به راه اندازی پویش مردمی «نجات دریاچه نمک» با حضور تشکل های مردم نهاد زیست محیطی استان و نیز برگزاری همایش دریاچه نمک در اوایل دی ماه، گفت: گرد و غبار و آثار مخرب این بحران پیش رونده، تمامی استان ها در مرکز کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست قم با بیان اینکه میانگین کسری سالانه حوزه دریاچه نمک در مقایسه با سایر حوزه های آبریز کشور با فاصله بسیار زیادی در رتبه اول قرار دارد، اظهار داشت: میانگین افت سطح ایستابی درازمدت و کاهش حجم مخازن آب زیرزمینی نیز در استان قم بسیار زیاد بوده است.
وی با اشاره به حرکت آب شور از سمت دریاچه نمک به سمت سفره های آبی منطقه به ویژه استانهای تهران و مرکزی، این خطر را بسیار جدی دانست و گفت: خشک شدن رودخانه های قمرود و قره چای پس از احداث سدهای بالادستی و خشکسالی های چند سال اخیر، باعث خشکی و شوری اراضی منطقه و نابودی پوشش گیاهی و فرسایش شدید خاک شده است.
دانیالی در ادامه افزود: بر اساس آمار و اطلاعات سازمان زمین شناسی کشور، استان قم به لحاظ نواحی مستعد تولید گرد و غبار نسبت به سایر استان ها در وضعیت بسیار بدتری قرار داشته و کانون های القای ریزگردها فاصله اندکی با شهر قم دارند.
وی با بیان اینکه میانگین دما در استان قم طی سه دهه گذشته دو درجه افزایش یافته و تعداد روزهای با دمای 44 درجه و بالاتر سه برابر شده است، اظهارداشت: تعداد روزهای گرد و غبار در شهر قم از دو روز در سال 65 به 105 روز در سال 94 افزایش یافته است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم در پایان تصریح کرد: حوزه آبخیز دریاچه نمک قدیمی ترین دشت ممنوعه و بحرانی ترین حوزه آبخیز در کشور بوده و در صورت کم توجهی و عدم تخصصی بودجه و حقابه های زیست محیطی، به بزرگترین کانون القای ریزگردهای نمکی تبدیل شده و بحران های بسیاری در حوزه های گوناگون ایجاد می کند.
دریاچه نمک در ناحیه شرقی استان قم و در حد فاصل سه استان قم، سمنان و اصفهان قرار گرفته و بزرگترین دریاچه فصلی و فراشور کشور است که حدود 200 هزار هکتار وسعت داشته و یک سوم آن در محدوده جغرافیایی استان قم قرار گرفته است و دارای ساختار زمین شناختی کم نظیر شامل پوسته نمکی و حاشیه باتلاقی است.
این دریاچه که در دهه های گذشته از طریق رودخانه های کرج، جاجرود، شور، قمرود و قره چای کاملا پرآب بوده است، اکنون با قطع حقابه ها، خشکسالی مستمر و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی که باعث پیشروی آب های فراشور در سفره های زیرزمینی به سمت دشت ها و نابودی پوشش گیاهی و اکوسیستم منطقه شده، به یکی از کانون های فعال القاء ریزگردها در منطقه تبدیل شده است.

درباره نویسنده

هنوز دیدگاهی وارد نشده است.

نظر دهید

*