مهار گرد و غبار اعتبار می خواهد سلامت نیوز: مهار گرد و غبار اعتبار می خواهد

مهار گرد و غبار اعتبار می خواهد سلامت نیوز: مهار گرد و غبار اعتبار می خواهد

با توجه به اینکه بارش‌های اخیر در تعدادی از استان‌ها نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته و حتی موجب سر ریز بیشتر سدها شده، اما با این حال، برخی از مسئولان از کم اثر بودن بارندگی‌ها در کاهش گرد وغبارها و خشکسالی خبر می‌دهند. به اعتقاد کارشناسان، تأثیر این بارندگی‌ها در کاهش گرد وغبارها ممکن است مقطعی و حتی محدود به زمان کوتاهی باشد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ایران، از سوی دیگر دولت تدبیر و امید شعار اصلی خود را محیط زیست قرار داد و مصوبه نخستین جلسه دولت در مورد تشکیل کمیته احیای دریاچه ارومیه و احیای شورای عالی محیط زیست گواه براین موضوع است.از طرفی سازمان حفاظت محیط زیست هم در شروع کار خود اعلام کرد برای مهار ریزگردها برنامه دارد.

شورای عالی محیط زیست در نخستین جلسه خود در آبان ماه سال 92 مصوب کرد تا «ستاد مقابله با پدیده گردوغبار» در سازمان محیط زیست شکل گیرد که این ستاد عملاً کار خود را در بهمن ماه همان سال آغاز کرد، وظیفه اصلی ستاد ایجاد هماهنگی بین دستگاهی جهت تدوین برنامه جامع مقابله با این پدیده وکاهش خسارات و اثرات آن بر زندگی مردم بوده است. این ستاد اقدام به ایجاد ساختار لازم و تشکیل کمیته راهبردی با مشارکت 12 وزارتخانه و سازمان کرد که حاصل این تلاش ها، تهیه برنامه‌های اولیه دستگاه‌ها بود.«ضیاء الدین شعاعی»، مدیرملی مقابله با پدیده گرد وغبار سازمان حفاظت محیط زیست در تشریح اقدام‌های صورت گرفته از سوی ستاد هم اعلام کرد: تشکیل کمیته‌های استانی به منظور تعریف طرح‌های مستقل برای هر استان با محوریت استانداران و تشکیل ستاد مدیریت بحران استان‌ها از اقدام‌های اساسی این ستاد است که تاکنون درچند استان آماده شده و پس از تأمین اعتبار اجرایی می‌شود.
سیستان و بلوچستان، کرمان،اصفهان، یزد، هرمزگان، بوشهر، ایلام وخوزستان از استان‌های اولویت دار در این زمینه هستند.تعامل سازمان حفاظت محیط زیست با وزارت‌های نیرو و نفت جهت رها‌سازی حقابه تالاب‌ها و تسهیل در آبگیری آنها را هم نباید نادیده گرفت، چرا که نقش مؤثری در کنترل گرد وغبار داخلی در برخی مناطق داشته است. آبگیری حوضه‌های یک،2و3 تالاب «هورالعظیم» به گواهی متخصصان، تأثیر بسزایی در تثبیت منطقه آبگیری سدها، افزایش رطوبت منطقه و کاهش شدت گرد وغبار داشته است.گرچه این میزان تلاش برای حل بحرانی به وسعت چند میلیون هکتار در کشور اقناع کننده نیست، ولی با توجه به محدودیت‌های شدید موجود در کشور شاید پاسخ قانع کننده‌ای در مقابل این ادعای افرادی که معتقدند در این زمینه «کاری انجام نشده و برنامه‌ای وجود ندارد» باشد.
بارندگی‌ها به‌طور مقطعی از مقدار گرد وغبارها می‌کاهد
اخباری که در مورد کاهش خشکسالی یا پرآب شدن سدها این روزها روی سایت‌های خبری مخابره می‌شود، خوشبختانه حاکی از سالی به نسبت پرآب و تأثیر مثبت آن روی کاهش گرد وغبار در برخی از استان‌های درگیر این پدیده جوی است. به‌طوری که «هاشم بالدی»، مدیرکل مدیریت بحران خوزستان در گفت‌و‌گو با «ایران» این نوید را داد که با توجه به بارندگی هایی که تاکنون در استان رخ داده ممکن است به‌طور مقطعی از مقدار گرد وغبارها بکاهد، اما این نکته را هم باید یادآورشد که گرد وغبارها از بین نمی‌رود و ادامه نیز خواهد یافت.
وی ادامه داد: پیش‌بینی ما برای افزایش گرد و غبار در استان از خردادماه به بعد است چون زمین خشک تر و کانون‌های مستعد گرد و غبار نیز فعالتر می‌شوند. با توجه به اینکه چندسالی است برای کاهش میزان گرد وغبار دراستان اقدام به مالچ پاشی،بیابان زدایی و نهال کاری کردیم اما همچنان با پدیده گردوغبار دست و پنجه نرم می‌کنیم.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان شروع خشکسالی در استان را از سال 81-80 عنوان کرد وافزود: این پدیده طبیعی تاکنون هرسال به‌طور مداوم اتفاق افتاده و متأسفانه موجب افزایش کانون‌های گرد وغبار شده است. خوزستان جزو 6 استان اول در خشکسالی معرفی شده است.
شناسایی 350هزار هکتار از اراضی سطح استان به‌عنوان کانون گرد وغبار جدید
وی همچنین از شناسایی 350 هزار هکتار از اراضی سطح استان به‌عنوان کانون گرد و غبار جدید از نیمه دوم سال گذشته تاکنون خبرداد که این کانون‌ها در شمال شرق و شمال غرب اهواز و کل نوارغربی استان شامل تالاب«هورالعظیم» می‌شود. امیدیه، ماهشهر، رامشیر و هندیجان در جنوب و جنوب شرق استان و مناطقی از شوش و شمال غرب استان هم از دیگر کانون‌های شناسایی شده در خوزستان است.مدیرکل مدیریت بحران خوزستان با اشاره به اینکه مالچ پاشی و نهال کاری درکانون‌های پرگرد وغبار استان همچنان درحال انجام است، یادآور شد: اگر امسال هم اعتبار دهند این کار را ادامه خواهیم داد.
گرد وغبار استان امسال هم بدون اعتبار ماند
بالدی در پاسخ به این سؤال که شنیده شده برای گرد وغبار استان طی امسال هم اعتباری درنظر گرفته نشده اظهار داشت: اعتباراتی که از سال 93 در این بخش به خوزستان تخصیص داده شد، هنوز پرداخت نشده است. اسفند سال 93 مبلغ 5/4 میلیارد تومان و برای سال 94 معادل 20 درصد یعنی 900 میلیون تومان اعتبار جهت مقابله با گرد وغبار به استانداری خوزستان ابلاغ شد، اما ظاهراً برای امسال تاکنون اعتباری اختصاص داده نشده که امیدواریم این موضوع مورد توجه مسئولان مربوطه قرار گیرد.وی تأکید کرد: ضرر و زیانی که از وقوع گرد وغبار می‌بینیم از سیلاب و زلزله شدیدتر و بدتر است.
اولویت ما مهار کردن کانون‌های داخلی گرد وغبار است
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان خاطرنشان کرد: باد بیشتر از سمت جنوب شرقی و شمال غربی عراق وارد استان می‌شود که باید برای مهار آن چاره‌ای اندیشید.
با این حال تأکید و اولویت ما باید مهار کردن کانون‌های داخلی گرد وغبار باشد، زیرا روز به روز شاهد افزایش بالا رفتن آمار مشکلات تنفسی مردم استان هستیم. از طرفی گرد و غبار در فصل زمستان به‌دلیل رطوبت هوا کمتر می‌شود و این رطوبت در تابستان به علت گرمای زیاد تا حدودی از بین می‌رود، بنابراین در تابستان بیشتر شاهد گرد و غبار هستیم.
گرد وغبارها در سیستان و بلوچستان کاهش می‌یابد
«محمدرضا امیرمرادی»، مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان هم درباره پیش‌بینی این اداره کل درخصوص وضعیت گرد وغبارهای استان گفت: به دلیل اینکه کانون‌های منشأ گرد وغبار در استان آبگیری شده‌اند، پیش‌بینی می‌کنیم میزان گرد وغبارها کاهش یابد، البته مدت زمانش محدود است.
وی کانون‌های گرد وغبار استان را بخش شمال سیستان و قسمتی از افغانستان عنوان کرد و اظهار داشت: اگر آورد آب‌ها از سمت افغانستان تداوم نداشته باشد به‌طور حتم در منطقه شمال سیستان گرد وغبار را همچنان خواهیم داشت.
اما در حال حاضر با توجه به آورد آب‌ها در این منطقه می‌توان پیش‌بینی کرد حداقل تا آخر خردادماه نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد کاهش گرد وغبار باشیم.
با وجود بارش‌های اخیر خشکسالی همچنان پابرجاست
«شاهرخ فاتح»، رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی کشورهم با بیان اینکه با وجود بارش‌های اخیرهنوزخشکسالی ازبین نرفته، افزود: در برخی مناطق همچون کرمانشاه، ایلام، خوزستان و کردستان که بارش سنگینی در ماه اخیر داشته‌اند، آثار خشکسالی بلندمدت همچنان پابرجاست.
وی افزود: بر اساس شاخص کوتاه  مدت خشکسالی، از ابتدای سال آبی 95-94 تا پایان فروردین، بخش‌های مرکزی کشور شامل مناطقی از استان‌های اصفهان، سمنان، جنوب خراسان رضوی، بخش‌های وسیعی از خراسان جنوبی، کرمان، فارس، همه نقاط استان یزد، بخش‌هایی از سیستان و بلوچستان و قم با درجاتی از خشکسالی خفیف تا شدید مواجه بوده‌اند.

درباره نویسنده

هنوز دیدگاهی وارد نشده است.

نظر دهید

*